top of page
Caută

Prețurile caselor din UK ar putea scădea cu 20% după cea mai recentă creștere a ratei dobânzii

Actualizată în: 10 feb. 2023


Timp de criză pentru un sector care de ani de zile pare să sfideze gravitația. Comitetul de politică monetară (MPC) al Threadneedle Street este gata să majoreze costurile împrumuturilor oficiale pentru a zecea întâlnire consecutivă, aprobările ipotecare fiind deja cu 30% sub nivelurile de dinainte de pandemie și prețurile caselor scăzând cu 4,3% față de vârful din august trecut, potrivit banca Halifax, informează theguardian .


Scăderile ulterioare sunt inevitabile, deoarece debitorii se adaptează la o epocă a ratelor dobânzilor în mod persistent mai ridicate. Orașul este pregătit pentru o creștere de jumătate de punct procentual, la 4%, și pentru ca rata să rămână cel puțin la fel de mare până când Banca este sigură că inflația este pe cale durabilă să-și atingă ținta de 2%. Analiștii sunt de acord că în 2023 se va înregistra scăderi suplimentare ale prețurilor locuințelor, unul prezicând o scădere de la vârf la minim de peste 25% odată ce inflația este luată în considerare.

Cifrele de la Halifax din această săptămâna au arătat că un cumpărător care își cumpără o locuință pentru prima dată, plătește puțin peste 300.000 de lire sterline pentru a pune un picior pe scara proprietății și avea nevoie de un depozit de 62.000 de lire sterline. Mai mult de 60% din finalizarea creditelor ipotecare au fost încheiate pe nume comun anul trecut. Dar alți doi factori au contribuit la răcirea rapidă a cererii: creșterea constantă a ratelor dobânzilor oficiale de la sfârșitul anului 2021 și impactul scurtei mandate de premier a lui Liz Truss, care a implicat creșterea ratelor ipotecare la aproape 6%.

 
Caraman Fm - Radioul Romanesc Nr.1 in UK
3 afișări0 comentarii
bottom of page