top of page

Numărul studenţilor din UE înscrişi la universităţile britanice s-a înjumătățit de la Brexit

Deniz

30 ian. 2023

Numărul studenţilor din Uniunea Europeană înscrişi la universităţi britanice s-a redus la mai puţin de jumătate după Brexit, când taxele de şcolarizare practic au explodat.

Începând din 2017, primul an după referendumul prin care s-a decis Brexitul, „a existat o scădere notabilă a înscrierilor în primul an venite din primele 10 ţări ale UE”, arată datele Agenţiei de statistici pentru învăţământul superior (HESA) din Marea Britanie, potrivit AFP, preluată de Digi24.

Conform cifrelor colectate, 66.800 de studenţi din UE s-au înscris în primul an de studii de licenţă, masterat sau doctorat în anul universitar 2020/2021, însă numărul lor a coborât la 31.000 în 2021/2022, primul an universitar complet după sfârşitul perioadei de tranziţie post-Brexit.

„Această scădere semnificativă (...) poate fi atribuită modificărilor în ce priveşte taxele de înscriere”, consideră HEPA. Înainte de Brexit, studenții plăteau taxe de acasă de puțin peste 9.000 de lire sterline și aveau la dispoziție finanțare pentru studenți. Taxele au crescut până la 38.000 de lire sterline după Brexit.

Datele HESA arată, de asemenea, că cel mai mare exod al studenților post-Brexit a fost cel din Italia, Germania și Franța.


bottom of page