Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

UE a introdus noi reguli privind exporturile de vaccin. Decizia ar putea duce la noi tensiuni cu Marea Britanie

Written by on March 25, 2021

Uniunea Europeană a introdus miercuri noi reguli în ceea ce privește exportul de vaccinuri împotriva Covid-19, printr-un mecanism mai clar prin care să poată bloca livrările către țări cu rate mai mari de imunizare, cum este Marea Britanie, dar și spre țări care țin dozele de vaccin doar pentru ele, transmite Reuters, citat de Digi24.

Până acum, exporturile puteau fi blocate numai dacă se considera că o companie nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale faţă de UE şi erau acoperite doar exporturile către anumite ţări. Comisia Europeană a renunţat la excepţiile pentru exporturile către ţările vecine.

Noul sistem, mai strict, introduce de asemenea două noi criterii: luarea în calcul a gradului de avansare a campaniei de vaccinare în ţara respectivă şi dacă statele producătoare de vaccin exportă într-o manieră reciprocă.

Decizia ar putea genera noi tensiuni post-Brexit cu Londra, care a avertizat Bruxelles-ul în privința unui „naționalism în domeniul vaccinurilor”.

Comisarul european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat miercuri în cadrul unei conferințe de presă că mecanismul de autorizare a exporturilor nu vizează nicio țară anume.

Potrivit oficialului, acordarea licențelor de export se va baza pe reciprocitate și ”proporționalitate”, pe situația epidemiologică, rata vaccinării și accesul la vaccinuri din țara de destinație.

Totodată, restricțiile de export ar putea fi aplicate și în cazul în care companiile își respectă contractele trimestriale, dar împing livrările de vaccinuri către sfârșitul perioadei.

Dombrovskis susține însă că noile reguli nu creează un algoritm detaliat iar solicitările de export vor fi analizate de la caz la caz.

Sursa: Digi24


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *