Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Republica Moldova: Validarea Guvernului Groșu a eșuat! Parlamentarii pro-ruși îl vor premier pe ambasadorul din Rusia

Written by on March 25, 2021

Guvernul lui Igor Grosu, candidatul propus la funcţia de premier de preşedintele Maia Sandu, nu a putut fi învestit joi din cauza lipsei de cvorum, după ce deputaţii socialişti şi cei ai platformei „Pentru Moldova” au părăsit şedinţa parlamentului, informează Agora.md, Ziarul de Gardă şi Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

Parlamentul de la Chişinău s-a reunit joi în sesiune plenară, având pe ordinea de zi 21 de subiecte, printre care şi examinarea acordării votului de încredere programului de activitate şi listei candidaţilor la funcţiile de miniştri în preconizatul guvern Igor Grosu.

Chiar înainte de reuniune, majoritatea parlamentară – formată din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Şor şi foştii democraţi de la platforma „Pentru Moldova” – a anunţat că nu susţine candidatura propusă de Maia Sandu pentru funcţia de premier, insistând, în schimb, să fie desemnat Vladimir Golovatiuc, ambasador al Republici Moldova în Federația Rusă, la şefia executivului.

După aceea, preşedinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, a constatat absenţa cvorumului, întrucât în sală mai rămăseseră doar 43 de deputaţi. Astfel, tentativa de învestire a noului guvern a eşuat, conform Deschide.md.

„Primul subiect de pe ordinea de zi este examinarea acordării votului de încredere programului de activitate şi a listei candidaţilor la funcţiile de miniştri în eventualul guvern Grosu. Subiectul de pe ordinea de zi este epuizat. Nu există cvorum. Vom reveni peste o oră în şedinţă şi vom examina următoarele subiecte de pe ordinea de zi”, a spus Greceanîi.

Înainte de prezentarea programului, membrii majorităţii au calificat această procedură drept “teatru”, “circ” şi “show”.

Igor Grosu are nevoie de cel puţin 51 de voturi pentru a obţine încrederea parlamentului în programul de activitate şi în lista guvernului, voturi care nu pot fi obţinute fără sprijinul unor deputaţi din majoritatea parlamentară.

La 22 martie, Curtea Constituţională a decis că desemnarea lui Igor Grosu drept candidat pentru funcţia de premier este constituţională, respingând sesizarea PSRM.

Maia Sandu l-a desemnat la 16 martie pe Igor Grosu, preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), la funcţia de premier al Republicii Moldova, după ce candidatul majorităţii PSRM-Şor, Mariana Durleşteanu, a anunţat pe Facebook că nu mai vrea să candideze la funcţia de premier.

Înainte de aceasta, primul candidat desemnat de Maia Sandu la funcţia de premier fusese Natalia Gavriliţă, vicepreşedinta PAS, care însă a fost respins de parlament la 11 februarie. În aceeaşi zi, Maia Sandu a desemnat-o din nou pe Natalia Gavriliţă la funcţia de premier, dar Curtea Constituţională i-a anulat decretul în 23 februarie, cerându-i să se consulte cu grupurile parlamentare.

Sursa: Digi24


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *