Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Londra refuză să introducă controalele alimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord! UE denunţă „o încălcare” a acordului Brexit

Written by on March 4, 2021

Bruxellesul a condamnat cu fermitate miercuri decizia Londrei de a prelungi perioada de graţie privind controalele alimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, pe care într-un comunicat de presă o consideră „o încălcare” a acordului Brexit, notează AFP, citată de Agerpres.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic şi-a exprimat „profunda îngrijorare” în legătură cu această „decizie unilaterală” a guvernului britanic, în „contradicţie flagrantă cu abordarea constructivă care a predominat până în prezent”, potrivit comunicatului redactat în termeni extrem de duri.

Decizia britanică constituie „o încălcare” a dispoziţiilor protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul acordului de Brexit dintre UE şi Regatul Unit, precum şi „obligaţia de bună-credinţă” prevăzută în acordul respectiv.

Pentru Bruxelles, această decizie „subminează” atât activitatea comisiei comune însărcinate să supravegheze punerea în aplicare a tratatului de divorţ între UE şi fostul stat membru – care a părăsit definitiv blocul european la 1 ianuarie 2021 -, cât şi „încrederea reciprocă” necesară pentru soluţiile de cooperare.

Guvernul britanic a decis unilateral să prelungească perioada de graţie până la 1 octombrie 

În plus, UE regretă o decizie unilaterală luată fără ca Maros Sefcovic, copreşedintele (european) al comitetului comun, să fi fost informat.

Guvernul britanic a decis miercuri să prelungească până la 1 octombrie perioada de graţie privind controversatele controale asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, prevăzută pentru a permite companiilor să se adapteze la noile aranjamente post-Brexit.

Este o măsură „temporară” menită să evite perturbări majore „în cadrul unei implementări pragmatice şi proporţionale a protocolului nord-irlandez”, a subliniat într-o declaraţie trimisă parlamentului ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis. Discuţiile pe această temă continuă cu Uniunea Europeană, a asigurat el.

Sursa: Digi24


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *