Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Ce se schimbă în relațiile dintre UE și Marea Britanie

Written by on January 1, 2021

Libertatea de mișcare a cetățenilor între Marea Britanie și UE încetează și este înlocuită în Regatul Unit de un sistem de imigrație pe bază de punctaj. Orice cetățean din UK care vrea să stea în UE mai mult de 90 de zile într-o perioadă de șase luni va avea nevoie de viză și invers. 

Cetățenii britanici care se întorc din UE vor putea să aducă, fără taxe vamale, până la 42 de litri de bere, 18 litri de vin, patru litri de băuturi spirtoase și 200 de țigarete. 

Cetățenii UE care doresc să se mute în Marea Britanie (cu excepția celor din Irlanda) se vor supune aceluiași sistem bazat pe punctaj ca orice alt cetățean străin.

Poliția britanică nu mai are acces imediat la baza de date a UE cu caziere, amprente și persoane căutate.

Comercianții din Anglia, Scoția și Țara Galilor vor avea de completat o serie de acte atunci când fac afaceri cu țările UE. 

Firmele britanice care exportă bunuri în Europa vor trebui să aibă declarații vamale.

Controalele asupra mărfurilor care intră în Marea Britanie de pe continent vor fi introduse treptat, pe o perioadă de șase luni, până în iulie 2021, deși unele noi proceduri vamale au intrat deja în vigoare la importurile de alcool, tutun, produse chimice și medicamente. 

O altă urmare importantă a Brexitului este că CJUE, Curtea Europeană de Justiție, nu va mai avea jurisdicție pentru a reglementa disputele dintre Marea Britanie și UE.

Treptat, Marea Britanie va putea să micșoreze cotele de pescuit în apele sale acordate țărilor UE.

Spre deosebite de restul Regatului Unit, Irlanda de Nord va continua să urmeze multe dintre regulile UE, întrucât granița sa cu Republica Irlanda – membră a UE – va rămâne deschisă. Retailerii online din Marea Britanie nu vor trebui să facă declarații vamale atunci când expediază pachete clienților din Irlanda de Nord. 

Sursa: Digi24


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *