Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Iată care sunt singurele soluții pentru ieșirea din criza Covid

Written by on October 21, 2020

Comisarul European pentru Sănătate și Siguranța Alimentară, Stella Kyriakides, a explicat, pentru Digi24.ro, care sunt singurele soluții pentru ieșirea din criza Covid: Uniune, nu naționalism, respectarea indicațiilor primite de la oamenii de știință, respingerea fake-news, vaccinarea. Stella Kyriakides a vorbit și despre dreptul românilor de a primi tratamente și medicamente la fel ca orice alți cetățeni ai țărilor bogate din UE.  

Stella Kyriakides: A fost esențial pentru mine să urmez și să respect întocmai regulile de sănătate publică, atât în ceea ce mă privește pe mine personal, cât și în ceea ce privește echipa mea și pe toți cei din jur. Concret, asta înseamnă telemuncă pe cât de mult posibil, majoritatea ședințelor susținute online, și respectarea unor reguli stricte în viața personală și profesională în ceea ce privește păstrarea distanței sociale, purtarea măștii și spălatul mâinilor.  Totuși, țin să subliniez acest lucru: până când nu vom avea vaccinuri sau tratamente sigure și eficiente, noi, ca cetățeni, suntem cu toții în prima linie de apărare împotriva Covid-19. Autodisciplina noastră în a respecta măsurile va determina felul în care vor arăta următoarele luni ale crizei. Evident că niciuna dintre măsurile cu care am trăit în ultimele luni nu a fost ușoară. Oboseala respectării măsurilor este reală și înțeleg acest lucru, dar adevărul este că în acest moment, pur și simplu nu putem să ne întoarcem la modul de viață pe care îl aveam înainte de criză. Trebuie să continuăm să fim perseverenți și să nu lăsăm garda jos acum. 

Cooperarea europeană a fost serios pusă la încercare la începutul acestei crize. Dar astăzi nu ne mai aflăm în situația în care eram la începutul anului. Lucrăm mai aproape decât oricând cu statele membre și vedem o coordonare comunitară fără precedent, fie că vorbim de domeniul călătoriilor, de transportul de mărfuri, achiziționarea comună de echipamente medicale și medicamente, sau, bineînțeles, de vaccinuri. 

În ultimele luni, Uniunea Europeană a reușit să susțină statele membre într-un mod fără precedent, în ciuda faptului că există atribuții limitate în acest domeniu. Acum chiar statele membre ne cer să trecem de aceste atribuții și să ne concentrăm pe coordonarea de către Comisia Europeană a acțiunilor de salvare a vieților cetățenilor UE. Și, așa cum am spus mereu, avem nevoie de mai multă Europă în domeniul sănătății publice. 

Ar trebui să fie clar pentru toată lumea în acest moment că nu poți aborda fragmentat lupta cu virusul. Să privești doar în curtea ta nu rezolvă problema. Virusurile anulează frontierele. Ceea ce am reușit noi, și este crucial – aș spune chiar o schimbare a paradigmei pentru munca noastră comună în domeniul sănătății – este înțelegerea faptului că împreună suntem mai puternici, și că doar împreună putem să câștigăm această luptă. 

Stella Kyriakides: Cea mai sigură ieșire din această pandemie este găsirea unui vaccin sigur și eficient. Vaccinarea este ceea ce poate pune capăt restricțiilor și lockdown-urilor și va oferi cea mai puternică protecție pentru cetățenii din toată lumea. Până acum, am încheiat trei contracte separate pentru achiziționarea vaccinurile create de AstraZeneca, Sanofi/GSK și Johnson and Johnson. 

Pentru ca vaccinurile să funcționeze cu adevărat, este foarte importantă încrederea în siguranța și eficacitatea lor. Siguranța și încrederea merg mână în mână. Repet: nu vaccinurile salvează vieți: vaccinările sunt cele care o fac.

Ezitarea în privința vaccinării este într-adevăr o problemă majoră pe care va trebui să o abordăm în răspunsul nostru la criză. Nu ne ajută în rezolvarea ei campaniile răspândite și active de dezinformare în jurul vaccinurilor. Lucrăm cu companiile de social media pentru a contracara aceste campanii și pentru a oferi cetățenilor noștri acces la informații științifice autorizate, nu numai cu privire la vaccinuri, ci și cu privire la boală în general și la modalități de a se menține în siguranță.

În cele din urmă, totul se rezumă la o comunicare clară și onestă cu cetățenii noștri la nivel național și european, cu sprijinul experților noștri în domeniul sănătății, ca surse de încredere, pentru a-i ajuta să înțeleagă beneficiile vaccinării și să crească încrederea în siguranța și eficacitatea lor. Statele membre trebuie să comunice în mod proactiv și transparent și să folosească ambasadori pentru a comunica mesajul către toate categoriile de cetățeni. 

Dacă numai un număr redus de oameni se vaccinează, ne reducem șansele de a avea o soluție pe termen lung la această pandemie, ceea ce înseamnă o prelungire a greutăților și suferințelor pe care le-am trăit în ultimele luni. 

Sursa: Digi24


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *