Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Înotul în apă rece ar putea fi leac pentru demență

Written by on October 19, 2020

Înotul în apă rece ar putea proteja creierul de boli degenerative, precum demența, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Cambridge. Cheia este o proteină pe care au găsit-o în sângele persoanelor care obișnuiesc să înoate la o piscină în aer liber neîncălzită din Londra, deschisă tot timpul anului.

Testele pe șoareci au arătat nu doar că această proteină, numită RBM3, încetinește declanșarea bolii, dar chiar are un rol reparator.

Ar putea fi o pistă pentru crearea unui nou medicament. Medicii știu deja de multă vreme că răcirea corpului poate avea un efect protector asupra creierului, de pildă în cazul unor operații, dar încă nu este prea clar cum.

Ar putea avea legătură cu abilitatea mamiferelor de a intra în hibernare. Oamenii de știință au observat că atunci când urșii sau aricii intră în somnul de iarnă, o parte din sinapse – conexiunile din creier – se rup. Iar când se trezesc, sinapsele se refac ca prin miracol.

În stadiile incipiente ale bolii Alzheimer și ale altor boli neurodegenerative, aceste conexiuni ale creierului se pierd.

Acest lucru duce la o cascadă de simptome asociate demenței – inclusiv pierderea memoriei, confuzie și schimbări de dispoziție – și, în timp, la moartea celulelor cerebrale.

Deși pot exista beneficii pentru înotul în apă rece, medicii îndeamnă la prudență. Șocul intrării în apă rece poate fi periculos pentru sănătate, iar în unele cazuri poate provoca chiar atacuri de cord. Aceasta, cu atât mai mult cu cât, în general bolile neurodegenerative se instalează pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.

Giovanna Mallucci, care conduce un Centrul pentru de Cercetare a Demenței de la Universitatea din Cambridge, spune că descoperirea ar putea îndrepta cercetătorii spre noi tratamente care ar putea ajuta la prevenirea demențe, potrivit BBC, citat de Digi24.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *