Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

A fost clonată cu ADN vechi de 40 de ani. Ultima rasă de cai sălbatici din lume risca să dispară

Written by on September 14, 2020

Un mânz clonat, născut la un spital veterinar din Texas, ar putea reînvia caii Przewalski, o rasă pe cale de dispariție, relatează CNN.

Mânzul este o clonă a unui cal Przewalski și reprezintă prima clonare reușită a rasei, au declarat oficialii de la grădina zoologică din San Diego.

Calul Przewalski este considerat ultimul cal sălbatic, potrivit oficial grădinii zoologice. Provine din Europa și Asia, dar expansiunea oamenilor și schimbările climatice au redus drastic numărul cailor din această rasă. Nu mai pot fi găsiți în mediul lor natural și au supraviețuit în ultimii 40 de ani doar în grădini zoologice.

„Această clonare extinde posibilitatea salvării speciilor sălbatice pe cale de dispariție”, a spus Ryan Phelan, director al Revive & Restore, o organizație de conservare a faunei sălbatice, citat de Digi24.

Foto: theconversation.com

„Tehnologiile avansate de reproducere, inclusiv clonarea, pot salva speciile, permițându-ne să restabilim diversitatea genetică ce altfel s-ar fi pierdut în timp,” a adăugat el.

ADN-ul folosit pentru clonare a fost recoltat și conservat în 1980 în San Diego. Armăsarul clonat s-a născut în 1975 în Marea Britanie și a fost transferat în SUA în 1978. A trăit până în 1998, potriit reprezentanților grădinii zoologice.

Mânzul a fost botezat Kurt, în cinstea lui Kurt Benirschke, care a jucat un rol esențial în fondarea programului de cercetare a conservării speciilor de la zoo-ul din San Diego.

Când va crește, Kurt va fi mutat în Parcul Safari de la grădina zoologică, pentru reproducere.

„Se așteaptă ca acest mânz să fie unul dintre cele mai importante exemplare din rasa sa, din punct de vedere genetic. Sperăm că va aduce variații genetice importante pentru viitorul cailor Przewalski”, a spus Bob Wiese, de la grădina zoologică din San Diego.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *