Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Charles Michel îndeamnă guvernul britanic să pună integral în aplicare acordul de ieşire din UE

Written by on September 13, 2020

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat duminică guvernul britanic să pună integral în aplicare acordul, deja semnat de Londra, ce reglementează retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

“Este timpul pentru guvernul britanic să-şi asume responsabilităţile”, a afirmat Charles Michel, după o discuţie telefonică cu premierul irlandez Micheal Martin.

Guvernul britanic a prezentat miercuri în parlament un proiect de lege care contrazice în parte acordul deja semnat – o manevră ce încalcă dreptul internaţional, după cum a recunoscut chiar premierul Boris Johnson.

Şeful guvernului doreşte totuşi ca proiectul să fie examinat încă de luni în Camera Comunelor, unde dispune de o majoritate de 80 de locuri.

Pe contul său de Twitter, Michel a mai afirmat că ‘este în joc credibilitatea internaţională a semnăturii Marii Britanii’.

În vreme ce negocierile pentru evitarea unui ‘no deal’ la 1 ianuarie rămân în impas, Londra a reproşat Bruxellesului că se află la origine disputei care a înveninat săptămâna trecută o nouă sesiune de negocieri.

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a dat asigurări, tot pe Twitter, că “protocolul pentru Irlanda de Nord nu este o ameninţare pentru integritatea Regatului Unit”.

Chestiunea provinciei britanice Irlanda de Nord a constituit multă vreme un obstacol în negocierile cu privire la Brexit, Londra temându-se de revenirea la o frontieră fizică în Irlanda, însângerată de cele trei decenii de “Tulburări” până la semnarea Acordurilor de Pace din Vinerea Mare în 1998.

Textul semnat în final între Bruxelles şi Londra prevede că provincia britanică va rămâne timp de patru ani supusă anumitor dispoziţii europene, mai ales cu privire la comerţ. Însă, odată cu proiectul de lege ce va fi examinat luni de deputaţii britanici, Londra va putea să ia în mod unilateral decizii comerciale, contrar a ceea s-a convenit iniţial.

“Am acceptat acest delicat compromis cu Boris Johnson şi guvernul său pentru a proteja pacea şi stabilitatea pe insula Irlanda”, a adăugat Barnier, citat de Digi24.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *