Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

UE amenință cu impunerea unei blocade alimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord?

Written by on September 12, 2020

Boris Johnson a acuzat, vineri, UE că îl ameninţă cu impunerea unei frontiere comerciale în Marea Irlandei şi cu o blocadă alimentară între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, dacă nu va fi de acord cu termenii oficialilor europeni în ceea ce priveşte relaţia post-Brexit, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Guvernul lui Boris Johnson a anunţat în această săptămână că plănuieşte să ignore legea internaţională, încălcând parţial tratatul de retragere din UE, semnat în ianuarie, afirmând că are nevoie de o lege nouă pentru a proteja comerţul liber între cele patru naţiuni care formează Regatul Unit.

Decizia a afectat relaţiile dintre Londra şi Bruxelles şi a crescut probabilitatea ca negocierile comerciale dintre Regatul Unit şi UE să eşueze şi să nu se ajungă la niciun acord înainte de încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la sfârşitul lui decembrie.

Într-un articol în Daily Telegraph, Johnson a scris că a devenit “neliniştit” în ultimele săptămâni că UE este posibil să fi înţeles greşit termenii acordului de divorţ, care includ un protocol privind Irlanda de Nord menit să prevină revenirea unei frontiere fizice între provincia britanică şi Republica Irlanda.

“Acum auzim că, dacă nu suntem de acord cu termenii UE, atunci UE va folosi o interpretare extremă a protocolului privind Irlanda de Nord pentru a impune o frontieră comercială deplină în Marea Irlandei”, a scris Johnson în Daily Telegraph, citat de Digi24.

“Ni se spune că UE nu doar că va impune taxe vamale pe bunurile transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, dar şi că este posibil să oprească transportul de produse alimentare din Marea Britanie spre Irlanda de Nord”, a continuat el.

Premierul britanic a apreciat că poziţia UE reprezintă un risc atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru pacea în Irlanda de Nord, unde Acordul din Vinerea Mare din 1993 a pus capăt unui număr de 30 de ani de violenţă sectară.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *