Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

NASA va renunța să mai folosească denumiri „rasiste” pentru obiectele cosmice

Written by on August 13, 2020

NASA demonstrează că aderă la noile precepte de corectitudine politică şi anunţă că va renunţa să mai folosească anumite denumiri care pot fi considerate drept “rasiste” pentru obiectele astronomice, transmite joi Live Science, preluată de Agerpres, citat de Digi24.

Spre exemplu, susţine Live Science, indigenii din zona arctică au criticat de ani de zile folosirea cuvântului “Eskimo” pentru că acesta are rădăcini rasiste. Şi, din nefericire, NASA a ales acest termen pentru a denumi neoficial nebuloasa planetară NGC 2392.

“Cuvântul ‘Eskimo’ este considerat un termen colonial cu o istorie rasistă, impus indigenilor din regiunile arctice. NASA a luat decizia de a renunţa la această denumire din documentele sale oficiale”, conform unui comunicat dat publicităţii la 5 august de Biroul pentru Diversitate şi Oportunităţi Egale al NASA (ODEO). Nu este clar, mai notează Live Science, care au fost criticile sau eventualele discuţii care au dus la luarea acestei decizii.

În plus, “NASA nu va mai folosi nici sintagma ‘galaxii gemene siameze’ pentru a se referi la galaxiile NGC 4567 şi NGC 4568, o pereche de galaxii spirale, aflate în roiul galactic Virgo (Fecioara). În continuare, NASA va folosi doar denumirile oficiale, stabilite de Uniunea Astronomică Internaţională, în toate cazurile în care denumirile neoficiale sunt considerate nepotrivite”.

“Susţin decizia de reevaluare a numelor pe care le folosim cu privire la obiectele astronomice”, a declarat administratorul asociat al NASA pentru misiuni ştiinţifice, Thomas Zurbuchen. “Obiectivul nostru este ca toate denumirile să corespundă valorilor noastre de diversitate şi incluziune şi vom acţiona în mod proactiv în cadrul comunităţii ştiinţifice pentru a ne asigura de acest lucru. Ştiinţa este pentru toată lumea şi toate faţetele muncii noastre trebuie să reflecte aceste valori”.

|CARAMAN FM își asumă responsabilitatea în a aduce comunității românești din Marea Britanie, informații veridice, de ultimă oră și din surse sigure de încredere.|

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *