Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Lumea are un nou material fluorescent! Iată ultima descoperire a savanților

Written by on August 6, 2020

În loc să încerce să îmbunătățească moleculele fluorescente, o echipă de chimiști au dezvoltat un nou material care păstrează proprietățile optice ale coloranților fluorescente. În rezultat au dăruit lumii un nou material fluorescent. Unul mai strălucitor și primul de acest fel, potrivit sciencealert.com

Din peste 100.000 de coloranți fluorescenți dezvoltați până în prezent, aproape niciunul nu poate fi amestecat predictibil și în mod fiabil; crearea de materiale fluorescente solide este la fel de provocatoare. Când coloranții sunt convertiți într-un solid, ei tind să sufere stingerea (o întunecare a luminozității), culorile lor se schimbă și eficiența cuantică degradează.

Acest lucru previne în mod eficient una dintre cele mai mari probleme în producerea de materiale fluorescente – tendința coloranților fluorescente de a se estompa și de a schimba culorile atunci când este transformată în stare solidă dintr-un lichid. Iar munca nu este făcută doar pentru distracție.

„Aceste materiale au aplicații potențiale în orice tehnologie care are nevoie de fluorescență strălucitoare sau apelează la proiectarea proprietăților optice, inclusiv recoltarea energiei solare, bioimagistica și lasere”, a spus chimistul Amar Flood de la Universitatea Indiana.

“Dincolo de acestea, există aplicații interesante care includ lumina convertoare pentru a capta mai mult spectrul solar în celulele solare, materialele cu schimbare de lumină utilizate pentru stocarea informațiilor și sticla fotocromică și luminiscența polarizată circular, care poate fi utilizată în tehnologia de afișare 3D.”

Moleculele fluorescente absorb lumina, apoi o reemit la lungimi de undă cu energie mai mică. Este un fenomen bine înțeles numit cuplare exciton. Când coloranții sunt transformați într-un solid, ei se împachetează strâns, ceea ce duce la îmbinarea lor.

Schimbările optice care apar din acest cuplaj sunt greu de prevăzut, dar este sigur să spunem că transferul în mod fiabil a proprietăților optice ale unui lichid fluorescent la un solid este foarte greu de făcut.

„Problema stingerii și cuplajului inter-colorant apare atunci când coloranții stau umeri până la umăr în interiorul solidelor”, a spus Flood. „Nu se pot abține să se„ atingă ”reciproc. Ca și copiii mici care stau la poveste, se amestecă între ei și încetează să se comporte ca indivizi.

Astfel, echipa a dezvoltat o soluție la problemă bazată pe menținerea moleculelor fluorescente. Au luat o soluție incoloră de molecule macrocicloase numite cianostari și le-au amestecat cu colorantul fluorescent.

Această utilizare a macrocicletelor – o clasă mare de molecule în formă de inel – nu este o idee nouă, dar marea diferență este că aceste încercări anterioare au folosit macrocicluri colorate.

Pe măsură ce noua lor soluție s-a uscat, s-a format ceea ce echipa a numit rețelele de izolare ionică cu molecule mici (SMILES) care au menținut eficient moleculele de colorant compartimentate unul de celălalt, împiedicându-le să interacționeze și păstrându-și proprietățile optice cu o fidelitate ridicată.

“Unii oameni cred că macrocicletele incolore sunt neatractive, dar au permis ca zăcământul de izolare să exprime pe deplin fluorescența strălucitoare a coloranților neîncurcați de culorile macrocicletelor”, a spus Flood.

Acest material poate fi apoi luat în mai multe direcții. Poate fi cultivat în cristale; poate forma o pulbere uscată; sau poate fi încorporat direct în polimeri. Cercetătorii au descoperit că a funcționat perfect cu mai mulți coloranți fluorescenti disponibili în comerț, care, au spus în lucrarea lor, „marchează aceste materiale ca plug and play”.

Acest lucru înseamnă că orice colorant fluorescent disponibil în prezent ar trebui să lucreze de pe raft cu soluția de macrociclii a echipei pentru a produce un material solid, foarte strălucitor, care păstrează cu exactitate proprietățile colorantului lichid.

Dar mai sunt de făcut până să ajungem la acel moment. Primul pas a fost dezvoltarea materialului. Acum, echipa trebuie să o studieze.

„Aceste materiale sunt total noi, deci nu știm care dintre proprietățile lor înnăscute vor oferi de fapt o funcționalitate superioară”, a spus Flood.

“De asemenea, nu cunoaștem limitele materialelor. Așadar, vom dezvolta o înțelegere fundamentală a modului de funcționare, oferind un set robust de reguli de proiectare pentru realizarea de noi proprietăți. . “

|CARAMAN FM își asumă responsabilitatea în a aduce comunității românești din Marea Britanie, informații veridice, de ultimă oră și din surse sigure de încredere.|


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *