Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

În urmă cu 15 ani, Londra era victima atentatelor teroriste comise de patru tineri care au ucis 52 de persoane și rănit alte 700

Written by on July 7, 2020

La 7 iulie 2005, oraşul Londra a fost scena unei serii de atentate teroriste sângeroase, cu patru explozii în decurs de 56 de minute, dintre care trei în metroul londonez şi o explozie într-un autobuz, 52 de persoane fiind ucise, iar alte circa 700 fiind rănite, potrivit Reuters, citat de Digi24.

Exploziile declanşate la o oră de vârf în metroul londonez au avut loc la o zi după ce capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord a fost aleasă gazdă a Jocurilor Olimpice de Vară din 2012 şi liderii G8 (Grupul celor cele şapte state puternic industrializate + Rusia) se reuneau în cadrul unui summit în Scoţia, la care participa şi preşedintele american George W. Bush.

Foto: cronicaromana.ro

Toate staţiile de metrou au fost evacuate, ca măsură de precauţie. Pe aeroportul londonez Heathrow au fost întărite măsurile de securitate. Poliţia londoneză a întărit măsurile de securitate şi din jurul Palatului Buckingham, reşedinţa oficială a familiei regale britanice, scrie Agerpres.

Cea mai importantă sursă de informaţii referitoare la desfăşurarea evenimentelor de la Londra a fost reprezentată de multitudinea de camere de supraveghere care controlează străzile, staţiile de autobuz şi alte locuri publice londoneze. Datorită acestor camere au fost identificaţi unii dintre autorii atentatelor.

Raportul definitiv al guvernului britanic (“Intelligence and Security Committee – Report into the London Terrorist Attacks on 7 July 2005”) arată că atentatele din 7 iulie 2005 au fost comise de patru tineri britanici de origine pakistaneză şi jamaicană: Mohammed Siddeque Khan (30 ani), Shazad Tanweer (22 ani) din Leeds, Hasib Hussain (18 ani), din Leeds, şi Germaine Lindsay (19 ani).

Ancheta, cea mai importantă condusă până atunci de Scotland Yard, a mobilizat sute de poliţişti. Anchetatorii au studiat peste 84.000 de casete video înregistrate cu ajutorul camerelor de supraveghere, au interogat peste 3.000 de persoane, au percheziţionat 15 locuri diferite şi au luat peste 1.400 de amprente digitale, costul investigaţiilor ajungând la 88 de milioane de euro.

O placă de comemorare în memoria victimelor atentatelor de la 7 iulie 2005, din Londra, a fost dezvelită, la 27 august 2005, în centrul capitalei britanice.

|CARAMAN FM își asumă responsabilitatea în a aduce comunității românești din Marea Britanie, informații veridice, de ultimă oră și din surse sigure de încredere.|


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *