Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Rărirea monumentelor la Londra! Sadiq Khan: „Statuile comercianților de sclavi nu ne reprezintă”

Written by on June 9, 2020

Primarul Londrei a ordonat verificarea tuturor statuilor şi numelor de străzi din capitala britanică, după ce protestatarii împotriva rasismului au dărâmat monumentul unui filantrop din secolul XVII, care și-a făcut averea din comerțul cu sclavi, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a cerut astăzi, 9 iunie, eliminarea tuturor statuilor comercianților de sclavi din Londra și a spus că va „revizui și îmbunătăți” diversitatea reperelor capitalei.

La sfârșitul săptămânii trecute, manifestanții din Bristol au dărâmat și au aruncat în mare statuia lui Edward Colston, filantrop și comerciant de sclavi din secolul 17.

Foto: Digi24

Acum, primarul Londrei vrea ca și statuile din Londra ale unor personalități care implicate în comerțul cu sclavi să dispară din oraș.

Intervenția sa vine după ce demonstranții din Oxford au cerut înlăturarea statuii imperialistului britanic Cecil Rhodes. Astfel, în Londra pot fi vizate statuile comercianților și proprietarilor de sclavi Robert Milligan, William Beckford, John Cass și Thomas Guy.

Primăria a numit Londra „unul dintre cele mai diverse orașe din lume”, dar a spus că statuile capitalei, plăcile și numele străzilor reflectă în mare parte epoca victoriană.

Foto: Digi24

Khan a spus că „speră” ca noua Comisie pentru diversitate în domeniul public va recomanda eliminarea unor monumente din Capitală.

„Când te uiți la spațiul public – nume de străzi, piețe, picturi murale – nu numai că există niște stăpâni de sclavi care cred că ar trebui eliminați, iar comisia ne va sfătui în acest sens, dar de fapt nu avem suficientă reprezentare pentru oameni de culoare, negri, femei sau cei din comunitatea LGBT”, a spus Khan.

Statuia lui Milligan, un comerciant scoțian din secolul al 18-lea, care deținea 526 de sclavi la plantația sa de zahăr din Jamaica, se află în fața Muzeului Docklands.

Beckford, un politician bogat, care a deținut de două ori funcția de primar al Londrei în secolul XVIII a deținut în jur de 3.000 de sclavi pe plantațiile sale din Jamaica. Statuia sa se află în interiorul Guildhall din Londra.

Cass a fost implicat în comerțul cu sclavi, ca membru al Curții de Asistenți a Companiei Regale Africane, între 1705 și 1708.

Guy, fondatorul spitalului Guy, deținea o participație importantă în compania Mării de Sud, căreia i s-a acordat un monopol asupra comerțului de sclavi către coloniile spaniole din America înainte de a izbucni celebra „Bulă a Mării de Sud”. În curtea Spitalului Guy se află o statuie dedicată lui Guy.

Alte statui care pot fi vizate de comisia pentru diversitate sunt cele ale lui Cecil Rhodes a Robert Peel, care se află în Piața Parlamentului.

Foto: angliamea.ro

Peel, fondatorul Serviciului Metropolitan de Poliție, a considerat proiectul de lege privind eliminarea comerțului cu sclavi externi drept o amenințare pentru industria bumbacului. El a ridicat o petiție subliniind riscul pe care îl prezenta pentru comercianți și interesele comerciale ale acestora.

O statuie dedicată fostului premier se află acum în Piața Parlamentului.

|CARAMAN FM își asumă responsabilitatea în a aduce comunității românești din Marea Britanie, informații veridice, de ultimă oră și din surse oficiale.|


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *