Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Șomajul din UK va crește accelerat începând din toamnă

Written by on June 6, 2020

Tăierile de joburi anunțate de marile companii, în special cele din transporturile aeriene și din industria construirii de autoturisme, “sunt doar vârful icebergului”, spune James Reed, proprietarul celui mai mare site de joburi din UK, într-un interviu acordat BBC’s Today.

El crede că șomajul va crește accelerat începând din toamnă, atunci când schema de ajutor  oferită de Guvern va înceta. Numărul anunțurilor este la un nivel de doar 30% față de perioada de dinaintea crizei, iar numărul de cereri a crescut în ultimele trei luni.

Marile companii au avut avantajul de a putea anunța din timp măsurile de austeritate, cele mai multe bazate pe trimiterea unui număr mare de oameni în șomaj. James Reed crede că există foarte multe firme mici care nu fac acest lucru. Și ele au închis sau o să închidă “în liniște”.

Totuși, există și domenii care încă cer oameni, în special Health Care și agricultură. A fost o perioadă în care a fost o cerere mare din partea NHS pentru tracers. Adică operatorii care sună persoanele cu care cineva confirmat pozitiv cu Covid-19 au intrat în contact. Guvernul a cerut 25 de mii de oameni. BBC a scris că o parte dintre ei se “plâng” că nu fac nimic. Însă, chiar dacă salariul ar fi fost de 9.42 de lire, adică cu puțin mai mare decât salariul minim, NHS a anunțat că a completat schema și deocamdată nu mai face angajări.

Dar majoritatea celorlalte domenii au scăzut sau au eliminat de tot anunțurile. Printre acestea din urmă, pe primele locuri, se află turismul și activitățile de petrecere a timpului liber.

Între timp, lista celor care anunță reduceri masive de personal crește. Vineri, 5 iunie, compania aeriană Airbus a anunțat că va trimite 500 de muncitori în șomaj. Bentley, constructorul de autoturisme, anunță 1000 de concedieri. Oxfam, care este una dintre cele mai mari confedereții de ONG-uri, vorbește de cel puțin 200 de șomeri din cauza scăderii nivelului de donații. Iar Victoria’s Secret, gigantul de modă, are în plan 800.

Lista continuă și, adunând zeci cu sute sau chiar cu mii, reiese că în UK sunt în mare pericol zeci de mii de joburi.

Marile companii sunt criticate, inclusiv de la nivel guvernamental, că anunță concedieri deși folosesc din plin pârghiile de ajutor oferite de stat. Cea mai des întâlnită este “furlough”. Miercuri, ministrul Transporturilor a avertizat firmele de transport aerian că vor pierde sloturile de pe aeroporturi dacă mai amenință că vor da oameni afară în timp ce folosesc această schemă.

În UK, sunt aproape 9 milioane de oameni aflați în șomaj tehnic. Ei se bazează pe banii primiți de la stat până la finalul lui Octombrie, când schema “furlough” va lua sfârșit.

Joi, 4 iunie, premierul Johnson a spus că este conștient că vor fi multe joburi pierdute. Iar Bank of England estimează un șomaj de 10% până la finalul anului.

Sursa: diasporaro.co.uk


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *