Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Top 2000

00:00 03:00

Current show

Top 2000

00:00 03:00

Background

Multe mame din UK riscă să-și piardă locurile de muncă dacă Guvernul nu ajută instituțiile preșcolare

Written by on June 6, 2020

“Sectorul Childcare este în plin colaps. Iar acest lucru pune în pericol joburile multor femei. Dacă acesta dispare, femeile vor fi trimise în șomaj”, scrie Trades Union Congress (TUC), citat de Financial Times.

Aproape 2 treimi dintre firmele care oferă  servicii de childcare au închis de la începutul pandemiei. Majoritatea au acuzat probleme financiare cauzate de lipsa de copii. Iar o pătrime crede că va închide permanent.

În acest sistem sunt în momentul de față trei actori principali. Familia, care decide dacă să ducă sau nu copilul la creșă sau altă formă de învățământ preșcolar, firmele, care oferă servicii și statul, care impune reguli. Relația lor este complicată și, fără un plan bine stabilit, poate într-adevăr duce la colapsul anunțat de TUC, comentează The Independent, citat de Disaporaro.co.uk.

Pe de o parte, părinții au rețineri în a retrimite copiii afară din familie. Doar 40% dintre părinții de copii sub 5 ani au spus că îi vor trimite la creșă sau alte forme de childcare, spune Easly Years Alliance (EYA), citată de The Guardian. Motivele țin în special de teama de coronavirus.

Firmele care oferă servicii childcare se văd astfel în situația de a pierde banii pe care i-ar fi primit de la părinți. Pierderile sunt în multe cazuri atât de mari că închiderea este inevitabilă. “Un provider care era în domeniu de 50 de ani și a îngrijit mii de copii, tocmai mi-a spus că va închide”, povestește directorul EYA, Neil Leitch.

Iar acum, cel de-al treilea actor trebuie să găsesească o soluție pentru a împiedica scenariul. O soluție avansată de sindicate este să se aplice aceeași schemă de ajutor, similar cu cel acordat sectorului transporturilor.

TUC spune în raportul său că “Guvernul nu poate să stea fără să facă nimic în timp ce mamele își pierd joburile. Childcare este necesar dacă vrem să punem umărul la oprirea fenomenului de șomaj în masă”. Sindicatul avertizează că în toată această perioadă mamele și-au asumat majoritatea responsabilității, ceea ce se traduce în ore pe care ar fi putut să le munceacă câștigând astfel bani. Numărul mamelor în “furlough” este de o dată și jumătate mai mare decât cel a taților, este una dintre concluziile raportului.

O parte dintre școlile din Marea Britanie s-au deschis de luni, 1 iunie. Sistemul preșcolar  a început și el să primească copii, dar doar în condiții restrictive cauzate de regulile de distanțare socială. Pe timpul crizei, copiii lucrătorilor din domeniile considerate cheie au avut acces la serviciile childcare.

75% dintre familiile din Anglia au folosit în mod regulat serviciile unei companii childcare înainte de martie. În UK, prețul mediu pentru a trimite un copil la creșa este de 127 de lire pe săptămână dacă este program redus sau 242 de lire dacă este full time.

|CARAMAN FM își asumă responsabilitatea în a aduce comunității românești din Marea Britanie, informații veridice, de ultimă oră și din surse oficiale.|


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *