Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Ar supraviețui sistemul medical din UK fără imigranți?

Written by on May 30, 2020

Peste 800,000 “ne-britanici” lucrează în prezent în sistemul Health and Care. Acest lucru reprezintă 19% din totalul angajaților din acest domeniu din întregul UK, scrie The Independent. 23%, adică aproape un sfert dintre angajații spitalelor din Regat sunt veniți din afara UK, scrie aceeași publicație, citând un raport publicat de Nuffield Trust (NT).

NT scrie că în ultimii 10 ani jumătate dintre noii angajați din sistemul medical sunt “străini”. Din 446 de mii de noi lucrători, 221 de mii nu sunt născuţi în Marea Britanie. Acest lucru în condiţiile în care din 2010 au fost impuse limitări pentru muncitorii care veneau din afara UE, sistemul bazându-se în cea mai mare măsură pe cei din Uniunea Europeană.

Specialiștii avertizează că noul sistem de imigrare ar exclude un număr imens de persoane care, deși au avut un rol vital în lupta cu Covid-19, sunt considerați “low-skilled”.

Recent, The Progressive Policy Think Tank (PP) a analizat situaţia cetăţenilor UE aflaţi în Marea Britanie în contextul noii legi a imigraţiei. Concluzia este şocantă, atât pentru sistemul Health&Care cât şi pentru angajaţi – 2 treimi dintre angajaţii proveniţi din UE nu s-ar califica sistemului de puncte impus de Immigration Bill şi nu ar primi viză.

Bineînţeles, analiza nu înseamnă că aceştia vor fi expulzaţi din UE. Orice expat UE aflat UK trebuie să aplice pentru settled sau pre-stettled status dacă vrea să rămână şi după ianuarie 2021. 

Foto: roknews.co.uk

În perspectivă…

Publicând aceste cifre, PP vrea să avertizeze că va fi foarte mare nevoie de forţă de muncă “low-skilled”. Iar Immigration Bill bazat pe un sistem de punctaj în funcţie de calificare şi pe un salariu minim de peste 25 de mii de lire va duce la colaps foarte multe sectoare.

Ca să întărească acest argument, PP analizează şi alte domenii, cum ar fi Transportul, Construcţiile sau Hotelurile şi restaurantele. Procentele sunt chiar mai mari decât în cazul Health&Care: 

Transporturi – 90%, Hotelurile şi restaurantele – 85%, Agricultura – 75%, Construcţiile – 59%. Procentele reprezintă gradul de ineligibilitate al lucrătorilor proveniţi din UE în cazul în care s-ar aplica noua lege a imigrării.

“Pentru marea majoritate de roluri în social care, un sistem bazat pe puncte va fi o barieră”, scrie The Independent, citându-l în loc de concluzie pe reprezentantul Nuffield Trust. “Fără străini, pierderile de personal ale NHS ar fi inimaginabile” a spus acesta. “Chiar dacă doctorii şi infirmierele vor primi puncte pentru salariu şi calificare, încă vor exista factori care îi va descuraja să vină în UK, cum ar fi miile de lire pe care ar trebui să le plătească” a adăugat expertul citat de The Independent.

Cotidianul The Guardian a remarcat că două treimi dintre lucrătorii NHS care au murit din cauza Covid-19 au un backgroud cu profil de imigrant. 

Sursa: diasporaro.co.uk


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *