Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Companiile aeriene din UK anunță 22,000 de concedieri

Written by on May 29, 2020

Cele mai mari companii de transport aerian din UK sunt pesimiste în ceea ce privește viitorul. Joi, 28 mai, compania EasyJet a anunțat că va concedia 4500 de angajați, adică o treime dintre ei, scrie BBC, citat de Diaspora.

Easy Jet spune că previziunile proprii privind revenirea la nivelul pieței din 2019 arată că, în cel mai pozitiv scenariu, va fi în 2023. Întreaga flotă a companiei se află la sol din Martie iar din 15 iunie va relua o mică parte dintre zboruri, dar numai în interiorul UK. “Este cea mai gravă criză cu care s-a confruntat compania (din 1995, n.r.)”, a spus directorul companiei, Johan Lundgren.

“Ne dăm seama că acestea sunt vremuri foarte grele și că deciziile pe care le luăm (concedieri) vor afecta oamenii, dar vrem să protejăm cât mai multe joburi pe termen lung” a adăugat Lundgren. 

Totuși, trebuie menționat că Easy Jet are angajați în mai multe țări. Și chiar dacă o mare sau cea mai mare parte dintre ei sunt din UK, încă nu există o informație exactă cu privire la procentul britanicilor care vor fi afectați de concedieri. 

Un fapt sigur este că 7000 dintre angajații Easy Jet din UK se află în prezent în “furlough”.

Reacția angajaților a fost critică. “Forța de muncă este în prezent în șomaj tehnic cauzat de covid-19 și compania va primi ajutor cel puțin până la finalul lui Octombrie. De asemenea a primit un împrumut garantat de stat de 600 de milioane de lire” a spus Lindesey Olliver, reprezentanta unuia dintre sindicate. “Suntem șocați de numărul anunțat de concedieri. Chiar acum două zile personalul a primit “vești bune” de la șefi. Și nu s-a vorbit nimic despre concedieri”.

Până acum, din cauza Covid-19, alte trei mari companii aeriene au anunțat reduceri masive de personal. British Airways vrea să dea afară 12 mii de oameni dintr-un total de 42 de mii.  Ryanair renunță la 3000, adică 15%. Tot 3000 anunță și Virgin Atlantic dintr-un total de 10 mii.

British Airways are în “furlough” 30 de mii de angajați

Joi, 28 mai, 40 de membri ai parlamentrului i-au scris Premierului cerând măsuri imediate pentru a evita pierderea slujbelor angajaților din transportul aerian. Ei cer și revizuirea deciziei privind carantina din 14 iunie. “Este ultimul lucru de care industria transporturilor are nevoie” scrie în scrisoarea citată de BBC.

Planurile marilor companii de transport aerian de a lua o gură de oxigen odată cu redeschiderea zborurilor a fost dat peste cap de decizia guvernului de a impune carantină de 14 zile tuturor celor care intră pe teritoriul UK după data de 14 iunie.

După anunțul autorităților privind carantina, British Airways a oferit celor care aveau bilet de revenire în UK rezervat pentru o zi din perioada 8 -28 iunie, posibilitatea de a schimba biletul pentru un zbor programat înainte de intrarea în vigoare a regulii.

|CARAMAN FM își asumă responsabilitatea în a aduce comunității românești din Marea Britanie, informații veridice, de ultimă oră și din surse oficiale.|


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *