Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Britanicii revin la pasaportul albastru de altă dată. Și de ce diferă culorile acestora în funcție de țara care le emite.

Written by on May 24, 2020

Revenind la designul emblematic bleu şi auriu, paşaportul britanic va fi legat din nou de identitatea noastră naţională şi abia aştept să călătoresc cu acesta”, a declarat ministrul de interne Priti Patel într-un interviu recent pentru presa britanică.

Pe site-ul oficial al guvernului gov.uk a apărut un mesaj care dă de înțeles ca noile pașapoarte vor fi introduse la mijlocul acestui an și ca dacă îți schimbi sau reînnoiești pașaportul ai șansa să primești unul de culoare albastră. Însă indeferent de culoarea acestora ambele vor fi valabile până la data indicată pe acesta.

În functie de locul din care provenim, pasaportul nostru poate avea o coperta diferita de a altor calatori. Iata de ce au aceste documente oficiale culori care sa le diferentieze.

Desi nu exista reguli internationale stricte privitoare la culorile pasapoartelor, aspectul lor nu este deloc intamplator. Tarile aleg, de obicei, culori care aduc un omagiu culturii, politicii sau credintei lor, a dezvaluit Claire Burrows, reprezentanta unei companii britanice de pasapoarte, pentru Economist, citat de peroz

Foto: adevarul

De exemplu, tarile islamice folosesc adesea coperte verzi deoarece culoarea este importanta in religia lor. Tarile membre ale Comunitatii Economice a statelor din Africa de Vest au optat, de asemenea, pentru nuante de verde.

De cealalta parte, tarile membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, folosesc pasapoarte de culoare visinie. La fel procedeaza si statele care si-ar dori sa se alature Uniunii, precum Turcia.

Statele Unite vor mereu sa se diferentieze de restul lumii, iar nuanta pasaportului a alternat de-a lungul timpului. Americanii au avut documente de calatorie bej, verzi si diferite nuante de rosu, pana cand au ales oficial albastrul, in 1976. Potrivit Economist, nuanta se potriveste perfect cu cea de pe steagul american.

Dincolo de culorile tarilor, si organizatiile isi pot alege propriile estetici. Interpolul ofera membrilor documente de calatorie negre, in timp ce pasaportul ONU are o nuanta de albastru identica celei de pe castile trupelor de mentinere a pacii.

Potrivit unui alt producator, culorile intunecate sunt preferate de astfel de organizatii deoarece ascund mai bine murdaria, ofera un contrast frumos cu filele si par mai oficiale. Exista cateva exceptii, desigur. Potrivit Reader’s Digest, cetatenii suedezi care isi pierd pasaportul primesc un document inlocuitor de urgenta de culoare… roz.

Cetatenii din mai multe tari din Caraibe si America de Sud – inclusiv Brazilia, Argentina si Uruguay – au coperte albastre la pasaport.

|CARAMAN FM își asumă responsabilitatea în a aduce comunității românești din Marea Britanie, informații veridice, de ultimă oră și din surse oficiale.|


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *