Live

Pe frecventa inimii tale..

Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

De ce simbolul medical universal este un șarpe încolacit pe un baston

Written by on May 16, 2020

Imaginea unui șarpe încolăcit pe un baston este una care poate fi văzută frecvent în domeniul medical. De fapt, sunt două versiuni ale simbolului medical universal:

  1. Un caduceu, adică un sceptru reprezentat printr-un baston cu două aripioare în vârf, încolăcit de doi șerpi.
  2. Un singur șarpe încolăcit pe un baston.

În ceea ce privește caduceul, se spune că bastonul care face parte din acesta era purtat de zeul olimpian Hermes. În mitologia greaca, Hermes era un mesager între zei și oameni, ceea ce explică aripile, și un ghid al lumii subpământene, care explică bastonul. Hermes a fost de asemenea și patronul călătorilor, ceea ce sugerează o legătură cu medicină prin prismă faptului că doctorii, acum câteva zeci de ani, aveau de parcurs distante mari pentru a ajunge la pacienți.

Foto: pinteres.ca

Într-o variantă a legendei lui Hermes, bastonul i-a fost dat de Apollo, zeul vindecării, iar, potrivit altei variante, Hermes a primit bastonul de la Zeus, fiind acoperit de două panglici albe. Mai târziu, panglicile au fost înlocuite în reprezentări de către doi șerpi, deoarece se spune că Hermes a folosit la un moment dat bastonul pentru a separa doi șerpi ce se băteau, care au rămas însă în jurul acestuia ulterior, în deplină armonie.

A doua versiune a simbolului medical, care a apărut de fapt înaintea celei de mai sus, reprezintă bastonul lui Esculap, care are un singur șarpe încolăcit pe el și nu are aripi. Esculap, fiul lui Apollo și al prințesei Coronis, este semizeul grec al medicinei. Potrivit mitologiei, el era atât de priceput încât putea readuce morții la viață. Însă, Zeus îl omoară pe Esculap cu un fulger, din cauza faptului că tulbură ciclul natural al vieții și morții. După ce a murit, Zeus l-a pus pe Esculap printre stele, drept constelația Ophiuchus sau „purtătorul de șerpi”.

Grecii au privit apoi șerpii că fiind sacri și i-a folosit în ritualurile de vindecare în onoarea lui Esculap. Veninul era considerat pe atunci drept vindecător, iar faptul că șerpii își leapădă pielea era considerat un simbol al renașterii și al reînnoirii.

|CARAMAN FM își asumă responsabilitatea în a aduce comunității românești din Marea Britanie, informații veridice, de ultimă oră și din surse oficiale.|


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *